صفحه اصلی > آموزش و آموزش بلاکچین : بلاک‌چین چگونه خدمات مالی را تغییر می‌دهد؟

بلاک‌چین چگونه خدمات مالی را تغییر می‌دهد؟

بلاک‌چین

هرچند فناوری بلاک‌چین هنوز نتوانسته به طور قابل توجه‌ای در بخش بانکداری سنتی نفوذ کند اما زمانی که Blythe Masters، مدیر ارشد سابق JPMorgan Chase که به عنوان یکی از برجسته‌ترین سرمایه‌گذاران وال استریت شناخته می‌شود، در سال ۲۰۱۵  به سمت مدیر اجرایی شرکت بلاک‌چین Digital Asset Holdings منصوب شد، بسیاری آن را نشانه‌ای دانستند که این فناوری برای ساختن شبکه‌های تراکنش امن، خدمات مالی را متحول خواهد کرد. در آن زمان Masters به Bloomberg News گفت:

 اهمیت این فناوری به اندازه توسعه اینترنت در اوایل دهه ۱۹۹۰ است.

هشت سال بعد، استارت‌آپ‌های بلاک‌چینی مانند Digital Assets، هنوز نتوانستند از نقطه‌ای که این فناوری شروع شد نفوذ زیادی به دنیای مالی فراتر از آن داشته باشند. Masters سه سال بعد از Digital Assets جدا شد و در ماه مه به وال استریت بازگشت تا برای نجات بانک سوئیسی Credit Suisse با آن‌ها همکاری کند، اما تلاش آن‌ها موفقیت‌آمیز نبود. پس از فروپاشی‌های چشمگیر ارزهای دیجیتال در سال گذشته بسیاری از صنایع ترسیدند که به آن ورود کنند و حالا بعد از ۸ سال این سوال مطرح می‌شود که صنعت خدمات مالی باید تا چه حد بلاک‌چین را جدی بگیرد؟

 در اواخر سال گذشته با فروپاشی صرافی ارز دیجیتال FTX چندین پروژه بلاک‌چین برجسته، از جمله یک پروژه توسط بورس اوراق بهادار استرالیا به حالت تعلیق درآمدند. Robert Ruark رهبر بخش فن‌آوری مالی ایالات متحده در شرکت حسابداری KPMG می‌گوید: 

دنیای رمزارزها انرژی زیادی را به‌ خود جذب کرده بود اما هنگامی که سقوط اتفاق افتاد همه سرمایه‌گذارها از این بازار عقب‌نشینی کردند. با این حال کارشناسان مالی می‌گویند که همچنان فناوری بلاک‌چین پتانسیل ایجاد تغییرات گسترده در وال استریت را دارد و دلیل این اتفاق هم به ماهیت بلاک‌چین مربوط می‌شود. بلاک‌چین‌ها که اغلب به عنوان دفتر کل توزیع شده توصیف می‌شوند، در اصل صفحات گسترده پیشرفته اما باز هستند. یک صفحه گسترده Google را تصور کنید که ویرایشگر آن به هر کسی در جهان دسترسی داده است و تنها یک بلاک‌چین نیست بلکه هر دارایی دیجیتال ارز یا توکن، بلاک‌چین خاص خود را دارند.

 ارزهای رمزنگاری شده به دلیل استفاده از فناوری بلاک‌چین به عنوان یک دفتر کل توزیع شده، امنیت و شفافیت بالایی دارند. تمام تراکنش‌های ارزهای رمزنگاری شده در بلاکچین ثبت می‌شوند و برای همه قابل مشاهده هستند. این امر مانع از تقلب و جعل تراکنش‌ها می‌شود. 

تنها تفاوت بین بلاک‌چین و یک صفحه گسترده معمولی، رمزنگاری شده بودن کدهای آن است. هرچند همه می‌توانند صفحه گسترده بلاک‌چین را ببیند اما برای ویرایش آن (به طور معمول برای وارد کردن تراکنش) باید کد دقیق (گاهی کلید نامیده می‌شود) را داشته باشند وهمچنین تغییرایجاد شده باید نسبت به بقیه صفحه گسترده منطقی باشد. همین سبک نوآوری در فناوری بلاک‌چین است که آن را به یک سیستم امن و قابل اعتماد برای تراکنش‌های مالی تبدیل کرده است.

بلاک‌چین، زیرساخت دارایی‌های دیجیتال

بلاکچین یک زیرساخت امن و غیرمتمرکز برای دارایی‌های دیجیتال است که امکان ثبت و به روز رسانی مالکیت دارایی‌ها را بدون نیاز به واسطه مرکزی فراهم می کند. برخی از ویژگی‌های بلاک‌چین‌ها عبارتند از: 

  • امنیت رمزنگاری شده
  •  غیرمتمرکز بودن
  • امکان افزودن اطلاعات جدید بدون امکان حذف یا تغییر اطلاعات قبلی
  • با توافق جمعی به روز رسانی می‌شود

در حالی که همه می‌توانند بلاک‌چین‌ها را مشاهده کنند اما هک کردن آن تقریباً غیرممکن است. نه اینکه شما در مورد هک بلاک‌چین یا رمزنگاری چیزی نشنیده باشید، متاسفانه همه ما در چند وقت گذشته شاهد این بودیم که هک‌های بسیاری اتفاق افتاده است اما توجه کنید اکثر هک‌ها مربوط به دسترسی به کدهای کلیدی است که در خارج از بلاک‌چین ذخیره می‌شوند.  David Treat مدیر ارشد شرکت مشاوره Accenture که در زمینه فناوری و بازارهای سرمایه تخصص دارد می‌گوید: 

این واقعیت که بلاک چین‌ها بازارها را شفاف‌تر می‌کنند یک مزیت قابل توجه برای این فناوری است. همه افراد قادرند اطلاعات را به‌طور همزمان دریافت کنند، این ویژگی با ماهیت بازارهای مالی (دسترسی بیشتر به اطلاعات، به روشی که قابل حسابرسی است.) کاملا مطابقت دارد.

چرا بازارهای مالی هنوز به بلاک‌چین منتقل نشده‌اند؟

با شناختی که از بلاک‌چین پیدا کردیم چه‌چیزی مانع حرکت بازارهای مالی به‌سمت بلاک‌چین شده است؟ Treat در این باره می‌گوید: قانون‌گذران باید اطمینان حاصل کنند که بازارها منطقی هستند و سپس قوانین را تأیید کنند. این امر سرعت انتقال بازارها به زیرساخت‌های جدید را کاهش می‌دهد، به‌ویژه در اوراق بهادار، مانند اوراق قرضه یا کالاها یا سهام، که سرمایه‌گذاران خصوصی قبلاً  مبلغ زیادی پول در آن‌ها وارد کرده‌اند. 

اخبار مرتبط: بلاک‌چین برای حریم شخصی به خصوص از جانب دولت‌ها، چه ریسک‌هایی دارد؟

مانع دیگری که متخصصان صنعت به آن اشاره می‌کنند میزان نقدشوندگی است. بازارهایی که بیشترین فعالیت را دارند بهترین قیمت‌ها و کمترین هزینه‌های معاملات را ارائه می‌دهند حتی اگر فناوری و ساختار بازار در جای دیگری بهتر باشد. به همین دلیل است که بلاکچین و بازاررمزارزها نتوانستند رشد کنند، اما مثلاً در بازار اوراق قرضه، جایی که تریلیون‌ها دلار در حال حاضر از طریق شبکه‌های تثبیت شده مبادله می‌شوند بلاکچینی وجود ندارد. 

 بلاک‌چین درکجا پذیرفته شده است؟ 

بلاکچین فناوری نوآورانه‌ای است که پتانسیل زیادی برای متحول کردن بسیاری از صنایع از جمله صنایع مالی، زنجیره تامین و مراقبت‌های بهداشتی دارد. به عقیده ناظران مهم‌ترین صنایعی که در استفاده از بلاک‌چین رشد کردند آن‌هایی هستند که در مجاورت بازارهای معاملاتی و نقدی (مانند تسویه و پردازش معاملات) قرار دارند.  یکی از موانع اصلی اتصال تراکنش‌های ثبت‌شده در بلاکچین به آن‌هایی که در خارج از بلاکچین ثبت می‌شوند شناخته شده است. 

چندین شرکت که برجسته‌ترین آن‌ها Web3 services platform Chainlink است، نرم‌افزاری را توسعه داده‌اند که بلاکچین‌ها را با داده‌های خارجی متصل می‌کند. در اوایل سال جاری سوئیفت، پلتفرم پیام‌رسان مالی جهانی که متعلق به بزرگ‌ترین بانک‌های  جهان است، از همکاری با Chainlink خبر داد. 

اخبار مرتبط: چطور Web3 برای تمام افراد جامعه کاربردی می‌شود؟

در ماه آگوست، سوئیفت و چینلینک با موفقیت یک سیستم را آزمایش کردند که می‌تواند دارایی‌ها را از یک بلاک‌چین به بلاکچین دیگر منتقل کند و به شبکه‌های مستقل اجازه می‌دهد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. در گامی دیگری از نحوه پذیرش گسترده‌تر بلاکچین در بانکداری سنتی، Citigroup  و JPMorgan هستند که در هفته‌های اخیر از پروژه‌های بلاکچین خود خبر داده‌اند.

Citigroup در حال آزمایش یک پروژه بلاک‌چین است که به مشتریانش در نهادها و شرکت‌ها اجازه می‌دهد تا پول نقد را به توکن‌های دیجیتال تبدیل کنند و انتقال پول را در زمان‌هایی که بازارهای مالی سنتی بسته هستند آسان‌تر کند. ولی در حال حاضر، توکن‌های Citigroup فقط می‌توانند به صورت داخلی منتقل شوند، اما این بانک با قانون‌گذاران  و سایر افراد در صنعت مالی همکاری می‌کند تا ساختاری را ایجاد نماید که به انتقال توکن‌های بین بانکی و سایر مؤسسات دسترسی دهد. در اوایل اکتبر، JPMorgan اعلام کرد که با استفاده از یک شبکه تسویه حساب ساخته شده با فناوری بلاک‌چین، شروع به پردازش تراکنش‌ها بین مشتریان کرده است. Treat از شرکت مشاوره Accenture، می‌گوید: 

وقتی به عقب نگاه می‌کنم و پروژه‌های بلاک‌چین را در بازارهای مالی سنتی می‌بینم، به‌نظرم که پیشرفت خوبی در این زمینه اتفاق افتاده است. 

منبع : www.ft.com

فهیمه قائمی

مهندسی صنایع خوندم اما عاشق کامیپوترم. از سال ۲۰۲۱ با دنیای رمزارزها آشنا شدم و این آغازی برای سفر هیجان‌انگیز من در این حوزه بود. علاقه من به رمزارزها فقط مربوط به سرمایه‌گذاری نیست و مشتاقم نحوه عملکرد این فناوری‌های نوظهور را درک کنم چرا که معتقدم رمزارزها پتانسیل متحول کردن بسیاری از جنبه‌های زندگی ما را در آینده دارند.
پست های مرتبط

آیا هوش مصنوعی می‌تواند شما را به یک تریدر موفق ارز دیجیتال تبدیل کند؟

در دنیای امروز، ارزهای دیجیتال به عنوان یکی از محبوب‌ترین و بحث‌برانگیزترین…

۲۱ تیر ۱۴۰۳

روز «پیتزا بیت‌کوین» و اولین تراکنش واقعی «بیت‌کوین» مبارک

تصور کنید که دو پیتزا به قیمت میلیون‌ها دلار می‌خرید. دیوانه‌وار به…

۲ خرداد ۱۴۰۳

طلا، بورس یا بیت‌کوین؟ بهترین سرمایه‌گذاری برای سال 1403 کدام است؟

از جمله مهمترین مسائلی که برای بسیاری از ما مطرح است، انتخاب…

۹ فروردین ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید