صفحه اصلی > آموزش و آموزش بلاکچین و آموزش رمزارز : معرفی ETF های تاییدشده بیت‌کوین

معرفی ETF های تاییدشده بیت‌کوین

باید بدانید که ETF یا صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل‌معامله، مخفف Exchange-Traded Fund است و معمولا زیرنظر بازار بورس معامله می‌شود. این نوع از صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشابه به صندوق سرمایه‌گذاری متن‌باز (mutual fund) است، اما دارای ویژگی‌ها و امکاناتی است که باعث تفاوت آنها می‌شود.

در این مقاله به بررسی بهترین ETFهای تاییدشده جهت سرمایه‌گذاری خواهیم پرداخت. اما ابتدا بیایید تا کمی ETF هارا بیشتر بشناسیم.

ETF دقیقا چیست؟

از زمان ظهور پول تا به امروز، قدرت تعیین ارزش آن همواره در دست حکومت‌های مختلف بوده و کشورهایی با اقتصادهای قوی توانسته‌اند سیطره مالی خود را توسعه دهند. از یک نقطه به بعد، بسیاری از این کشورها طلا را به عنوان پشتوانه مالی انتخاب کرده و برای آن قوانین و مقرراتی تعیین کرده‌اند. اما واقعیت این است که این رویکرد مالی، عدالتی ایجاد نکرده و به جای آن شکافهای اقتصادی را گسترده‌تر کرده است.

در حال حاضر، تلاش در جهت رفع این شکاف‌ها از طریق ارزها و واحدهای مالی فراتر از محدودیت‌ها و قوانین دولت‌ها انجام می‌شود. قبل از ورود به بازارهای مالی مختلف، داشتن آگاهی و دانش در مورد اصطلاحات اساسی بازار، گام مهمی در راستای موفقیت افراد محسوب می‌شود.

در بازار ارزهای دیجیتال، که یک بازار پر ریسک و نوسانی است، شناخت صحیح از اصطلاحات این حوزه می‌تواند تصمیم‌گیری صحیح را تضمین کند. یکی از این اصطلاحات، “ETF” یا صندوق قابل معامله، است. این اوراق بهادار دارای دارایی‌های متنوعی مانند طلا، نفت، سهام و ارزهای دیجیتال هستند که قابل معامله در بازار سرمایه هستند.

در سال ۱۹۹۳، اولین صندوق قابل معامله به شکل رسمی در بازار مالی شروع به کار کرد و به سرعت به دلیل ویژگی‌های منحصربفردش، جایگاه خود را در بازارها یافت. فعالیت‌های این نوع صندوق‌ها هنوز هم ادامه دارد و آنها همچنان در بازارهای مالی مختلف حضور فعّالی دارند.

صندوق‌های قابل معامله دارای کارکردهای متنوعی هستند، از جمله اینکه کاربران می‌توانند به صورت همزمان در ۵۰۰ شرکت برتر سرمایه‌گذاری کنند. یک ویژگی مهم دیگر این است که ETF ها، همانند سهام و ارزهای دیجیتال، در بازار خرید و فروش معامله می‌شوند.

درواقع ETF، مسئول پوشش دادن مجموعه گسترده‌ای از دارایی‌های ارزشمند است، اما در برخی موارد ممکن است تنها یک دارایی مستقل را پوشش دهد. این ممکن است به دلیل پیروی از استراتژی خاصی باشد که ساختار آنها را تعیین می‌کند. ETF ها، از نظر ساختاری، با صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک تفاوت دارند.

به عبارت دیگر، به دلیل ویژگی‌های ذکر شده، قابل معامله هستند و در طول روز معامله می‌شوند. قیمت آنها، همانند ارزهای دیجیتال، نوسانات دارد و ثابت نیست. به علاوه، خرید ETF نسبت به خرید سهام به هزینه جانبی (مثل حق کمیسیون) کمتری نیاز دارد.

ETF

صندوق قابل معامله یا ETF بیت‌کوین چیست؟

بیت‌کوین، به عنوان یک دارایی قانونی، در حال تقویت خود است و افراد می‌توانند در آن سرمایه‌گذاری کنند. با وجود این تقویت، امکانات حقوقی برای موسسات و افراد برای خرید و نگه‌داری بیت‌کوین وجود ندارد. برخی معتقدند که ETF بیت‌کوین می‌تواند این مشکلات را حل کند. در حالی که صندوق قابل معامله ارزدیجیتال BTC در کانادا وجود دارد، اما در ایالات متحده هنوز این امکان برای بازارهای بورس آمریکا فراهم نشده است.

ETF بیت‌کوین به سرمایه‌گذاران امکان می‌دهد تا بدون نیاز به مالکیت یا مدیریت مستقیم بیت‌کوین، از نوسانات قیمت آن سود کسب کنند. این امکان می‌تواند به عنوان یک جایگزین برای حضور در بازار بیت‌کوین باشد. در حال حاضر، قانون‌گذاران در ایالات متحده اجازه ورود چنین صندوق‌هایی را به بازار بورس آمریکا نداده‌اند.

صندوق‌های ETF برخی، مزایایی دارند که می‌تواند جذابیت آنها را افزایش دهد. این صندوق‌ها به صورت قانونی در بازارهای بورسی معامله می‌شوند و به عنوان محصولات مالی قانونی در نظر گرفته می‌شوند. این امر می‌تواند امکان حضور موسسات بزرگ در این بازار را بهبود بخشد.

یکی دیگر از مزایای ETF بیت‌کوین این است که می‌تواند دارایی‌های متنوعی را در خود جای دهد، نه تنها محدود به بیت‌کوین. این مورد به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهد که به متنوع‌سازی سبد دارایی‌های خود بپردازند. این تغییرات که با اتصال به بازارهای مالی سنتی رخ دهد، می‌تواند باعث شود سرمایه‌گذاران بزرگتر در این حوزه فعالیت گسترده‌تری داشته باشند.

بیشتر بخوانید: تجزیه و تحلیل روندهای بازار و تاثیرات ETFها

ETF

جدیدترین ETF‌های تاییدشده بیت‌کوین در سال 2023

۱. بلک راک (BlackRock):

در تاریخ ۱۵ ژوئن (۲۵ خرداد ۱۴۰۲)، بلک راک، بزرگترین شرکت مدیریت دارایی جهان با مسئولیت مدیریت بیش از ۹ تریلیون دلار سرمایه، درخواست ETF اسپات بیت‌کوین را ثبت کرد. در این درخواست، کوین بیس به عنوان صرافی مسئول ارائه داده‌های بازار اسپات و بانک BNY Mellon به عنوان متولی وجوه نقد معرفی شدند. این اقدام باعث جلب توجه شرکت‌های دیگری نیز شد و به پامپ قیمت بیت‌کوین از ۳۰ هزار دلار در ژوئن ۲۰۲۳ کمک کرد.

۲. ویزدام تری (WisdomTree):

ویزدام تری، شرکت مدیریت دارایی مستقر در نیویورک، نیز در حوزه ETF بیت‌کوین حضور داشته و در سال ۲۰۱۹ در بورس SIX سوئیس درخواستی ثبت کرده بود. این شرکت سپس در مارس ۲۰۲۱ به قطار سریع‌السیر ETFهای بیت کوین پیوست و در ماه‌های بعد درخواست‌های خود را به تعویق انداخت. در اواخر سال ۲۰۲۱، درخواست ویزدام تری توسط SEC رد شد، اما این شرکت در اواسط ۲۰۲۳ اپلیکیشن جدیدی را ثبت کرد که به سرعت پذیرفته شد.

۳. ای تی اف بیت کوین اینوسکو گلکسی (Invesco Galaxy):

اینوسکو گلکسی، شرکتی که درخواست ETF بیت‌کوین به نام “Invesco Galaxy ETF Bitcoin” را در سپتامبر ۲۰۲۱ ثبت کرد، از قیمت مرجع بورس شیکاگو و معاملات NYSE Arca برای قیمت گذاری BTC استفاده می‌کند. اینوسکو با گلکسی دیجیتال همکاری کرده و تاخیرهایی در تصویب این درخواست توسط SEC وجود داشته است.

۴. والکری اینوستمنتس (Valkyrie Investments):

والکری Investments، یکی از حضورهای جدید در حوزه ETF بیت کوین، اولین درخواست خود را در ژانویه ۲۰۲۱ ثبت کرد. درخواست این شرکت به خصوص به نظرات مرتبط با نوسانات قیمت بیت کوین اشاره دارد. در اوایل ۲۰۲۲، والکری تصویب کمیسیون بورس را برای صندوق “Bitcoin Minting ETF” دریافت کرد. در ژوئن ۲۰۲۳، این شرکت درخواست دیگری برای ETF اسپات بیت کوین را با همکاری کوین بیس ثبت کرد.

5. “آرک اینوست” (Ark Invest):

در ژوئن ۲۰۲۱، “آرک اینوست” با رهبری “کتی وود” درخواست ETF بیت‌کوینی خود به نام “Ark21Shares” را ثبت کرد. این صندوق با همکاری شرکت “۲۱Shares AG” قصد دارد ETF بیت‌کوینی را با نماد “ARKB” در بورس Cboe BZX معامله کند. “آرک اینوست” همچنین نخستین شرکتی است که کارمزد صندوق بیت‌کوینی خود را اعلام کرده و اعلام کرده که کارمزد ۰.۹۵ درصدی به “۲۱Shares” پرداخت خواهد شد.

6. “ون‌اک” (VanEck):

“ون‌اک” یکی از آخرین متقاضیان ETF بیت کوین است. این شرکت در سپتامبر ۲۰۱۹ و دسامبر ۲۰۲۰ دو بار درخواست ETF بیت‌کوینی ثبت کرد. در ژانویه ۲۰۲۳، “ون‌اک” برخی از تنظیمات نظارت مشترک را به درخواست خود افزود و درخواست خود را در ژوئن ۲۰۲۳ ثبت کرد. این درخواست در ماه جولای به تقویم رسمی SEC افزوده شد و وارد دوره ۲۱ روزه‌ای بررسی شد.

7. “فیدلیتی/ وایز اوریجین” (Fidelity/Wise Origin):

در مارس ۲۰۲۱، “فیدلیتی” درخواست ETF بیت‌کوینی به نام “Wise Origin Bitcoin Trust” را ثبت کرد. در ژانویه ۲۰۲۲، این ETF رد شد، اما “فیدلیتی” در ژوئن ۲۰۲۳ درخواست خود را مجددا ثبت کرد و سریعاً “کویس بیس” را به‌عنوان شریک نظارت مشترک معرفی کرد. این درخواست نیز همان روز با بررسی درخواست بلک راک به تقویم بازنگری کمیسیون بورس افزوده شد و وارد دوره ۳ هفته‌ای بررسی شد.

جدیدترین ETF‌های ردشده بیت‌کوین در سال 2023

۱. گلوبال ایکس (Global X):

شرکت مدیریت سرمایه “گلوبایل ایکس دیجیتال استس” با دارایی‌های به ارزش ۳۱ میلیارد دلار، در جولای ۲۰۲۱ درخواست ETF بیت‌کوینی خود را به کمیسیون بورس ارائه داد. این صندوق به نام “تراست بیت‌کوین گلوبال ایکس” قرار بود در بورس Cboe BZX معامله شود و مدیریت آن به عهده “بانک ملون نیویورک” بود. پرتفوی “گلوبال ایکس” دارای ۸۴ صندوق قابل معامله در حوزه‌های فناوری‌های مختلف است.

در سپتامبر ۲۰۲۱، تصمیم‌گیری درباره این ETF به تعویق افتاد و تا ۲۱ نوامبر ۲۰۲۱ موکول شد. با این حال، در مارس ۲۰۲۲ همزمان با رد ETF اسپات این شرکت و کمپانی NYDIG صورت گرفت.

۲. کریپتوین (Kryptoin):

“کریپتوین” در اکتبر ۲۰۱۹ اولین درخواست خود برای ثبت صندوق قابل معامله بیت‌کوین را ارائه داد و این تراست را برای معامله در “NYSE Arca” معرفی کرد. در آوریل ۲۰۲۱، دومین درخواست خود را با اصلاحاتی به ثبت رساند. این شرکت از صرافی “جمینی” برای ترید سهام صندوق خود استفاده می‌کرد. در اواخر همان ماه، تصمیم‌گیری درباره این درخواست به تعویق افتاد و تا ۲۷ جولای ۲۰۲۱ موکول شد.

در می ۲۰۲۱ (اردیبهشت ۱۴۰۰)، بورس NYSE Arca درخواستی را برای تغییر قانون پیشنهادی که قرار بود به لیست شدن صندوق قابل معامله بیت‌کوین شرکت اسکای بریج کپیتال منتهی شود، ثبت کرد. در جولای آن سال، SEC دوره بازنگری این پرونده را به تعویق انداخت و نهایتا در ژانویه ۲۰۲۲ (دی ۱۴۰۰) آن را رد کرد.

۳. استون ریج (Stone Ridge) و ان وای دیگ (NYDIG):

در یک حرکت هوشمندانه، شرکت مشاوره‌ای “استون ریج” و گروه “نیویورک دیجیتال اینوستمنت” (NYDIG) با تغییر رئیس کمیسیون، دومین شرکت درخواست‌دهنده ثبت ETF در سال ۲۰۲۱ شدند. این اقدام در ۱۶ فوریه (۲۸ بهمن ۹۹)، روزی که قیمت بیت‌کوین به ۵۰ هزار دلار رسید، صورت گرفت. با این حال، درخواست NYDIG در مارس ۲۰۲۲ همراه با درخواست گلوبال ایکس توسط کمیسیون بورس رد شد.

5. وان ریور (One River):

شرکت مدیریت دارایی “وان ریور”، اولین ETF بیت کوین خود را در ماه می ۲۰۲۱ به ثبت رساند. در آن زمان، وان ریور با استفاده از اعتبارات کربنی از پلتفرم محیطی Moss Earth به کاهش انتشار کربن بیت‌کوین متعهد شد. این درخواست نیز مانند سایر موارد، در جولای ۲۰۲۱ رد شد.

6. دیجیتال گلکسی (Digital Galaxy):

شرکت سرمایه‌گذاری رمز ارزی “دیجیتال گلکسی”، درخواست ETF بیت کوین خود را در آوریل ۲۰۲۱ ثبت کرد. این شرکت که دارای دارایی‌های بیش از ۲.۵ میلیارد دلار است، به عنوان یکی از بزرگترین حامل‌های بیت‌کوین به‌شمار می‌رود. درخواست اولیه رد شد، اما در سپتامبر ۲۰۲۱، این شرکت با شرکت اینوسکو درخواست مشترکی ثبت کرد، ولی همچنان درخواست آنها نیز به تاخیر افتاد.

7. گری اسکیل (GrayScale):

“تراست بیت‌کوین” GBTC شرکت مدیریت صندوق سرمایه‌گذاری رمز ارز “گری اسکیل”، با بیش از ۶۰۰ هزار BTC تحت مدیریت، در اکتبر ۲۰۲۱ درخواست ثبت ETF بیت‌کوین خود را داد. این درخواست در ژوئن ۲۰۲۲ توسط کمیسیون بورس رد شد، اما در اوت ۲۰۲۳ در دادگاه، گری اسکیل پیروز شد و درخواست بازنگری توسط SEC را به دلیل ناقص بودن توضیحات رد کرد.

این تصمیم به نظر برخی، گام مهمی برای اکوسیستم بیت‌کوین و سرمایه‌گذاران آمریکایی محسوب می‌شود.

ETF

احتمال تایید اولین ETF اسپات بیت‌کوین تا ژانویه ۲۰۲۴

با احتمال رد شدن تغییراتی که شرکت “بلک راک” در ETF اسپات بیت‌کوین اعمال کرده است توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC)، تحلیلگران به امید تأیید این صندوق در ۱۰ روز اول ژانویه ۲۰۲۴ هستند. در حالی که بسیاری از متقاضیان ETF اسپات بیت‌کوین اصلاحات لازم را انجام داده‌اند و مدل “فقط نقدی” را پذیرفته‌اند، برخی تحلیلگران هنوز انتظار دارند که در اوایل سال ۲۰۲۴ مجوز این صندوق در آمریکا صادر شود.

در تاریخ ۲۱ دسامبر امسال، تحلیلگر “جیمز سیفارت” نکاتی درباره شرکت “بلک راک” و به‌روزرسانی‌های اخیر ETF اسپات بیت‌کوین این شرکت را به اشتراک گذاشت. او اعلام کرد که “بلک راک” سیستم مبادله نقدی را به جای مبادلات غیرنقدی یا معاملاتی که پرداخت‌های غیر پولی مثل بیت‌کوین را دربرمی‌گیرند، پذیرفته است.

این تغییرات به امید تأیید احتمالی صندوق ارائه شده است. اما احتمالاً SEC با این تغییرات موافقت نکند، زیرا عبارت “عامل اجرایی اصلی” به این معناست که یک نهاد شخص ثالث باید به نمایندگی از این شرکت صندوقی که با مدل نقدی کار می‌کند، مدیریت و خرید و فروش بیت‌کوین را انجام دهد. بنابراین SEC ممکن است این تغییر را نپذیرفته و تصمیم به رد درخواست بگیرد.

تا کنون، ۱۲ شرکت از جمله “بیت وایز”، “آرک” و “والکیری” از هم‌اکنون مدل “فقط نقدی” را پذیرفته‌اند. با این حال، برخی از شرکت‌ها همچنان منتظر تأیید SEC هستند و شرکت‌هایی مانند “گری اسکیل” و “ویزدم تری” هنوز مدل همزمان غیرنقدی و نقدی صندوق‌های خود را تغییر نداده‌اند. تحلیلگران امیدوارند که در اوایل ژانویه، SEC چراغ سبزی برای این انتظارات بدهد و تأیید این دسته از صندوق‌ها را اعلام کند.

با توجه به اینکه SEC تا پایان ماه دسامبر فقط درخواست‌هایی را بررسی می‌کند که تا آن زمان اصلاحات لازم را انجام داده‌اند، برخی از متقاضیان که هنوز مدل “فقط نقدی” را نپذیرفته‌اند، ممکن است عقب‌مانده شوند.

در نظر دارند که جلسات و تماس‌های بین متقاضیان و SEC می‌تواند نشانه خوبی برای تأیید این دسته از صندوق‌ها در ژانویه باشد. اگر اولین ETF اسپات بیت کوین تأیید شود، این می‌تواند یک نقطه عطف بزرگ برای سرمایه‌گذاران ارزهای دیجیتال باشد.

ETF

نتیجه‌گیری

تداول صندوق‌های ETF بیت‌کوین به سرمایه‌گذاران فرصتی می‌دهد تا در بازارهای مالی سنتی با دنیای این ارزدیجیتال آشنا شوند. این اقدام می‌تواند به عنوان یک راه خوب برای گسترش قبولی بیشتر ارزهای دیجیتال به عنوان یک کلاس دارایی نوین محسوب شود.

اما هنوز مشخص نیست که مقامات قانونی آمریکا چه زمانی تأییدیه ETF بیت‌کوین را در این کشور اعلام می‌کنند. این یک سوال پیچیده است و جواب دقیقی برای آن وجود ندارد، اما به نظر می‌رسد که با گذر زمان، شرایط برای این اقدام در حال حاضر در حال فراهم شدن است.

منبع: dlnews.com

عرفان شفیعی

پست های مرتبط

آیا هوش مصنوعی می‌تواند شما را به یک تریدر موفق ارز دیجیتال تبدیل کند؟

در دنیای امروز، ارزهای دیجیتال به عنوان یکی از محبوب‌ترین و بحث‌برانگیزترین…

۲۱ تیر ۱۴۰۳

روز «پیتزا بیت‌کوین» و اولین تراکنش واقعی «بیت‌کوین» مبارک

تصور کنید که دو پیتزا به قیمت میلیون‌ها دلار می‌خرید. دیوانه‌وار به…

۲ خرداد ۱۴۰۳

طلا، بورس یا بیت‌کوین؟ بهترین سرمایه‌گذاری برای سال 1403 کدام است؟

از جمله مهمترین مسائلی که برای بسیاری از ما مطرح است، انتخاب…

۹ فروردین ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید