گزارش جامع فضای ارز دیجیتال ایران ۱۴۰۲ در رویداد دیفایردی۲ رونمایی شد، در این گزارش جامعه فعال و علاقهمندان ارزهای دیجیتال پاسخ سوالات خود را با آمار و ارقامی دریافت میکنند که در شش سال گذشته اتفاق افتاده است.
فضای گنگ و مبهم ارزهای دیجیتال در ۶ سال گذشته به یکی از پرطرفدارترین حوزهها در بین اقشار مختلف جامعه تبدیل شده است و حتی در پشت صحنه، شاهد پیگیریهای حاکمیت برای کنترل و استفاده بهینه از این فضا هستیم. شاید سالهای گذشته کمتر کسی درباره «ارز دیجیتال» و «بیتکوین» شناخت درستی داشت اما امروز جامعهای فعال از اقشار مختلف وارد این فضا شدهاند که شاهدیم هر روز به تعداد آنها افزوده میشود.
همانطور که افراد در سراسر دنیا به دنبال استفاده از ارزهای دیجیتال در زندگی روزمره خود هستند و تلاش میکنند تا از کارایی آن به نفع خود بهرهمند شوند، شرکتهای بزرگ نیز برای سرمایهگذاری وارد عمل شدند و هر روز این بازار بزرگ و بزرگتر میشود تا جایگاه خود را به دنیا ثابت کند. همزمان علاقهمندان به این حوزه در ایران هر روز در حال افزایش است و افراد تلاش میکنند اطلاعات خود را بهروز نمایند.
یکی از باتجربهترین رسانهها در این زمینه «ارزدیجیتال» است که بهعنوان پرمخاطبترین مجموعه رسانهای فعال در فضای ارزهای دیجیتال کشور همواره تلاش میکند در جهت آموزش، دسترسی آسان به اخبار و اطلاعات و پوشش بیکموکاست رویدادهای این حوزه بهترین اطلاعات را در اختیار کاربران این فضا قرار دهد. در همین راستا از «گزارش جامع فضای ارزهای دیجیتال ایران» در دیفایردی۲ رونمایی کرد تا چشمانداز جایگاه ارزهای دیجیتال در ایران برای فعالان این حوزه روشنتر شود.
مجموعه ارزدیجیتال همواره به جستجوی حقیقت، درک ظرافتها و تقویت یک جامعه آگاه در حوزه ارزهای دیجیتال متعهد بوده است و قطعا این گزارش که با صرف ماهها کار تحقیقاتی تهیه شده است به عنوان ، اولین گزارش جامع از وضعیت فضای ارز دیجیتال در ایران اطلاعات مفیدی را ارائه میدهد.
فصل اول: جامعه کاربران؛ ۲۲درصد ایرانیان مالک ارزهای دیجیتال
گزارش جامع فضای ارز دیجیتال ایران از ۴ فصل تشکیل شده است. عنوان فصل اول جامعه کاربران است و با نظرسنجی مستقیم از کاربران گردآوری شده است و به ارائه جدیدترین آمارها از جمعیت افراد درگیر با فضای ارزهای دیجیتال در ایران، شکل فعالیتها، دغدغهها و خواستههای افراد فعال در این حوزه اختصاص دارد.
مثلا در یکی از بخشهای به مالکان ایرانی ارزهای دیجیتال اختصاص دارد. طبق نتایج حاصل از نظرسنجی ارزدیجیتال، تخمین زده میشود حدود ۲۲% مردم ایران در حال حاضر صاحب ارزدیجیتال هستند.
گزارش ارزدیجیتال نشان میدهد کاربران ایرانی سال ۲۰۲۰ بیشترین استقبال را نسبت به این بازار داشتند، همچنین ۸۲% از کسانی که تجربه استفاده یا سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال را داشتهاند، حداقل برای یک بار از صرافیهای ارز دیجیتال داخلی استفاده کردهاند.
در این گزارش جدای از موارد مربوط به سرمایهگذاری کاربران روی ارزهای دیجیتال، تمایل آنها به سایر اشکال دارایی نیز بررسی شده است. برای نمونه، آمارهای موجود در گزارش ارزدیجیتال نشان میدهد خرید ملک با اختلاف محسوسی مطمئنترین شکل سرمایهگذاری میان کاربران حاضر درنظرسنجی است.
نکته جالبتوجه این گزارش اطمینان شرکتکنندگان به آینده این بازار در مقایسه با خرید سهام شرکتهای داخلی است. در حالی که نزدیک به ۷۵% کاربران حاضر در نظرسنجی عمومی ارزدیجیتال، پیشتر گفته بودند هماکنون ارز دیجیتال ندارند.
یکی از بخشهای مهم این فصل بررسی گرایش کاربران به ارزهای دیجیتال مختلف است. طبق گزارش ارزدیجیتال که دادههای این بخش آن از سایت و اپلیکیشن ارزدیجیتال استخراج شده ، بیت کوین، دوج کوین و شیبا اینو محبوبترین ارزهای دیجیتال بین ایرانیان برای سرمایهگذاری هستند و اکثر ایرانیان آنها را خریداری کردهاند.
فصل دوم: کسبوکارها؛ چند نفر در فضای ارز دیجیتال ایران کار میکنند؟
فصل دوم به کسبوکارهای فعال در این حوزه میپردازد و پیشرفت آنها را بررسی میکند و پتانسیلها و چالشهای کسبوکارهای ایرانی را به تصویر میکشد. آمار این بخش تصویری روشن از آخرین وضعیت کسبوکارهای ایرانی فعال در کشور و همین طور افراد شاغل در این حوزه ارائه میکند. از قسمتهای جالبتوجه این بخش میتوان به تخمین تعداد کسبوکارهای ایرانی فعال و افراد شاغل در فضای ارزهای دیجیتال کشور اشاره کرد.
طبق مطالعات تیم ارزدیجیتال، هماکنون بیش از ۲۰۰ کسبوکار و ۲٬۰۰۰ نیروی کار فعال در فضای ارزهای دیجیتال ایران وجود دارد. نزدیک به نیمی از این کسبوکارها صرافی هستند و ۷۵% از نیروی کار این حوزه نیز در صرافیها مشغول هستند.
یکی از آمار مهمی که در این بخش به آن اشاره شده، مقایسه حجم معاملات صرافیهای داخلی ارز دیجیتال با بورس است. بر اساس آمارهای موجود در سامانه شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، میانگین ارزش معاملات روزانه در بورس اوراق بهادار تهران در شش ماهه ابتدایی سال جاری حوالی ۹٬۰۰۰میلیارد تومان بوده است. بررسیهای ارزدیجیتال از ارزش معاملات روزانه ۱۰ صرافی ارز دیجیتال برتر کشور (از نظر حجم معاملات) نشان میدهد در نیمه ابتدایی سال ۱۴۰۲ بهطور متوسط روزانه حدود ۱٬۴۰۰میلیارد تومان در ۱۰ پلتفرم منتخب معامله انجام شده است.
فصل سوم: حاکمیت و قانونگذاری؛ مرور قانونگذاریهای ارز دیجیتال ایران از ابتدا تا امروز
سومین فصل گزارش جامع فضای ارزهای دیجیتال ایران حاکمیت و قانونگذاری است که مروری بر روند قانونگذاری ارزهای دیجیتال در ایران از ابتدا تا امروز دارد، آمارهایی از حجم پروندههای کلاهبرداری مرتبط با ارزهای دیجیتال در آن ارائه شده و دیدگاه کاربران نسبت به قانونگذاری این حوزه در ایران و جهان را به تصویر میکشد.
برای نمونه، در این فصل مقایسهای از تعداد پروندههای کلاهبرداری مرتبط با ارزهای دیجیتال در کشور بین نیمه اول سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ انجام شده است که نشان میدهد متاسفانه تعداد پروندههای کلاهبرداری در این بازه زمانی نسبت به دوره مشابه سال قبل رشدی ۲ برابری داشته است.
فصل چهارم: فرامرزی؛ جایگاه خاص ایران در فضای ارزهای دیجیتال جهان
در آخرین فصل از گزارش جامع ارز دیجیتال ایران شرایط بینالمللی صنعت ارزهای دیجیتال در منطقه و ارتباط آن با اکوسیستم داخل ایران را بررسی میکند. فصل چهارم یا «فرامرزی» حاوی آخرین آمارهای مربوط به رشد جمعیت کاربران این فضا در ابعاد بینالمللی، استقبال مردم کشورهای مختلف از داراییهای دیجیتال، سرمایهگذاریهای انجامشده در جهان، بهطور خاص خاورمیانه و آخرین وضعیت قانونگذاری ارزهای دیجیتال در هر کشور است.
ایران جزو ۵ کشور برتر جهان از نظر نرخ مالکیت ارزهای دیجیتال قرار میگیرد و همچنین از مقایسه حجم معاملات صرافیهای ایرانی با پلتفرمهای بینالمللی درمییابیم که متوسط حجم معاملات روزانه ۱۰ صرافی برتر جهان ۶۹۳ برابر ۱۰ صرافی برتر داخل کشور است. این رقم برای صرافیهای داخلی روزانه ۳۱میلیون دلار و برای پلتفرمهای خارجی ۲۱.۵میلیارد دلار تخمین زده شده است.
عمده اطلاعات، نمودارها، تحلیلها و دادههای موجود در گزارش جامع فضای ارزهای دیجیتال ایران حاصل نظرسنجیها، تحقیقات و فعالیتهای آماری تیم ارز دیجیتال است و در بخشهایی هم مانند شاخصهای بینالمللی، برای کاملترکردن محتوای گزارش از منابع آماری دستهاول استفاده شده است.
گزارش جامع فضای ارزهای دیجیتال ایران را همین حالا از این اینجا دانلود کنید.