تقریبا تمام هولدرهای کوتاهمدت در ضرر هستند و احساسات بازار به سمت منفی تغییر جهت داده است. در تحلیل این هفته، با استفاده از چندین شاخص احساسات بازار را بررسی و در ادامه واگرایی بین بازار و رفتار سرمایهگذار را ارزیابی میکنیم.
در تحلیل آنچین این هفته چه چیزی در انتظار شماست:
- موقعیت بازار را باتوجه به دو مدل قیمتدهی آنچین بررسی میکنیم. هر دوی این مدلها در زمان کاهش به پایینترین سطوح چرخه قبلی و سقوط بازار در مارس۲۰۲۰ با نمودار قیمت تقاطع داشتهاند.
- الگوهای جمعآوری و توزیع تمایل دارند که خود را با اوج و فرودها هماهنگ کنند. در تحلیل این هفته نشان میدهیم که این اتفاق چگونه با دادههای آنچین مشخص میشود.
- درحال حاضر اکثریت هولدرهای کوتاهمدت در ضرر هستند. یک شاخص جدید نشان میدهد احساسات غالب هولدرهای کوتاهمدت منفیست.
در جستجوی پایینترین سطوح
پس از آنکه قیمت بیتکوین نتوانست خود را بالاتر از سطح میانه چرخه فعلی، یعنی سطح ۳۱.۴هزار دلار نگه دارد، بازار بیتکوین همچنان در حوالی ۲۶هزار دلار معطل مانده است. در ماههای آپریل و جولای، بیتکوین تلاشهایی برای افزایش قیمت انجام داد که این دو تلاش، منجر به تشکیل یک الگوی دو قله در نمودار قیمت شد. باتوجه به شاخصهای مرتبط با هولدرهای کوتاهمدت که در تحلیل هفته گذشته بررسی کردیم، بهنظر میرسد بازار در حال تجربه فازهای اولیه تغییر شرایط روانی و احساسی است.
نمودار زیر دو مدل قیمتدهی را نشان میدهد:
- 🟢 قیمت سرمایهگذار (۱۷.۶هزار دلار) که نمایانگر میانگین قیمت خرید کوین است؛ البته هزینه تمامشده استخراج کوین توسط ماینرها در این شاخص لحاظ نشده است.
- 🟣 قیمت دلتا (۱۱.۱هزار دلار) که از ترکیب مدل قیمتدهی تکنیکال و آنچین بدست آمده است. معمولا برای یافتن سطوح پایین استفاده میشود.
اگر به حرکات قیمتی بیتکوین طی چرخههای ۱۹-۲۰۱۸ و ۲۳-۲۰۲۲ نگاهی بیاندازیم، میبینیم که قیمت مدت زمان مشابهی را در محدوده پایینترین سطوح این مدلهای قیمتی سپری کرده است. نکته قابلتوجه این است که پیش از این و طی سقوط قیمتها در مارس۲۰۲۰ نیز، بیتکوین سطح قیمت سرمایهگذار را تجربه کرده است.
مدلهای 🟢قیمت سرمایهگذار (Investor Price) و 🟣قیمت دلتا (Delta Price)
علاوه بر مدت زمان سپریشده بین این دو مدل، میتوانیم با استفاده از محاسبه انبساط و انقباض فاصله بین این مدلهای قیمتدهی، بازیابی بازار را اندازهگیری کنیم. با سرازیر شدن حجم عظیمی از سرمایه به بازار، فاصله این دو مدل در محدوده بالاترین سطوح قیمتی، به حداقل میرسد. و در طرف مقابل، واگرایی این دو مدل، نمایانگر ورود ملایم سرمایه به بازار است؛ کاهش قیمتها عامل محرک این واگرایی است.
انقباض = (سرمایهگذار قیمت – دلتا قیمت) / نقدی قیمت
از این مدل میتوان بهعنوان معیاری برای تشخیص حرکت بازار از عمیقترین نقطه بازار نزولی به سمت بهبود استفاده کرد. با در نظر گرفتن این فرض، میتوان مشاهده کرد که ساختار غالب بازار ماهیتا مشابه فاز خروج از انقباض چرخههای سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ است.
مدلهای قیمت سرمایهگذار و قیمت دلتا (انقباض)
چرخههای چرخشی سرمایه
🟠 نسبت هودل محققشده (RHODL) یک شاخص بازار است که نسبت سرمایه نگهداشتهشده در کوینهایی که کمتر از یک هفته از آخرین انتقال آنها میگذرد به میزان سرمایه هولدرهای بلندمدت (۱ الی ۲ سال) را نشان میدهد. در نمودار زیر، 🔵 میانگین دوساله (نصف یک چرخه) قیمت را بهعنوان معیاری برای تعیین دورههای تغییر جریان سرمایه طی بازارهای گاوی و خرسی مشخص کردهایم.
با بررسی این نمودار میتوان دید که در سال ۲۰۲۳ بازار بیتکوین شاهد ورود متعادل سرمایهگذاران جدید بوده است. ناگفته نماند که اگرچه روند ورود سرمایهگذاران جدید مثبت بوده است، اما شیب این روند چندان چشمگیر نیست.
چرخههای توزیع سرمایه (نسبت RHODL)
همچنین میتوان این جریان مثبت اما ملایم ورود سرمایه را با استفاده از شاخص Accumulation Trend Score (امتیاز روند جمعآوری) نیز تصویرسازی کرد. این شاخص نمایانگر تغییر بالانس نسبی سرمایهگذاران فعال در ۳۰ روز گذشته است.
در نمودار زیر مشاهده میکنیم که طی روندهای بازیابی بازار در سال ۲۰۲۳ جمعآوری چشمگیری در محدودههای قیمتی بالاتر از ۳۰هزار دلار اتفاق افتاده است. این موضوع درجهای از 🔴 فومو را بین سرمایهگذاران نشان میدهد. این اتفاق دقیقا برخلاف شرایط 🟢 کاپیتولاسیون در نیمه دوم سال ۲۰۲۲ است، یعنی زمانی که سرمایهگذاران جدید فرصت را غنیمت شمردند و در سطوح قیمتی پایین اقدام به جمعآوری کردند.
نمودار شاخص Accumulation Trend Score بیتکوین
با نگاهی عمیقتر به این رفتار در نزدیکی قلههای اخیر بازار، می توانیم از شاخصهای سود و زیان محققشده برای ارزیابی تغییرات ناگهانی در میزان سودآوری سرمایهگذاران استفاده کنیم. شاخصهای سود و زیان محققشده، با مقایسه ارزش در اختیار و ارزش در هنگام خرید، تغییر در ارزش کوینهای خرجشده را اندازهگیری میکنند. نمودار زیر مجموع هفتگی 🟩 سود و 🟥 زیان محققشده را نشان میدهد که برای مقایسه در طول چرخهها با استفاده از ارزش بازار نرمالسازی شده است.
در این نمودار بهوضوح میتوان دید که دورههای جمعآوری شدید و گرفتن سود همزمان هستند. هر دوی این دورهها در بالاترین سطح قیمت سال ۲۰۲۳ رخ دادهاند. همچنین دورههای مشابهی نیز در بالاترین سطوح قیمتی سال ۲۰۲۱ در ماههای ژانویه و دسامبر قابل مشاهده است.
نمودار سود و زیان محققشده نسبی (مجموع هفتگی)
هولدرهای متضرر
در تحلیل هفته گذشته، مجموعهای از معیارها را مورد بررسی قرار دادیم و به این نتیجه رسیدیم که درصد قابلتوجهی از هولدرهای کوتاهمدت اکنون در ضرر هستند. سود هولدرهای کوتاهمدت در نمودار زیر با عنوان درصد دارایی در سود هولدرهای کوتاهمدت (STH) مشخص شده است.
در زمان بازارهای خرسی، زمانی که بیش از ۹۷٫۵٪ از دارایی سرمایهگذاران جدید با 🟥 زیان روبهرو است، احتمال خستگی فروشندگان به طور نمایی افزایش مییابد. از طرف دیگر، زمانی که بیش از ۹۷٫۵٪ از دارایی هولدرهای کوتاهمدت در سود است، این گروه معمولاً از فرصت استفاده میکنند و با سود یا در نقطه تعادل از بازار 🟩 خارج میشوند.
در طی روند صعودی به بالای ۳۰هزار دلار، این معیار برای اولین بار از زمان بیشترین قیمت بیتکوین در نوامبر-۲۰۲۱ به اشباع کامل سود رسید. اما، با سقوط قیمت به زیر ۲۶هزار دلار در هفتههای اخیر، بیش از ۹۷٫۵٪ از دارایی هولدرهای کوتاهمدت اکنون با زیان نگه داشته میشود، که از زمان فروپاشی صرافی FTX پایینترین سطح است.
نمودار درصد دارایی در سود هولدرهای کوتاهمدت بیتکوین
باتوجه به اینکه تعداد زیادی از هولدرهای کوتاهمدت اکنون در ضرر هستند، میتوانیم با استفاده از دو شاخص قوی موقعیت آنها را ارزیابی کنیم:
- STH-MVRV که میزان سود/زیان محققنشده را توصیف میکند و معیاری برای انگیزه مالی فروش ارائه میدهد.
- STH-SOPR که میزان سود/زیان محققشده را توصیف میکند و معیاری برای فشار فروش واقعی ارائه میدهد.
با STH-MVRV شروع میکنیم. با مشاهده این نمودار درمییابیم که این شاخص فاصله زیادی با میانگین ۱۵۵روزه خود دارد. در نمودار زیر همراه با ⚪ خط میانگین ۱۵۵ روزه، 🟢 باند بالایی (انحراف معیار مثبت) و 🔴 باند پایینی (انحراف معیار منفی) آن نیز رسم شده است.
همچنین در این نمودار مشخص است که در زمانهایی که قیمت به بالاترین و پایینترین سطوح خود رسیده، انحرافهای قابلتوجهی از محدودههای بالایی و پایین باند اتفاق افتاده است. این موضوع نشان میدهد که سرمایهگذاران جدید در زمانهای مذکور، در وضعیت سود یا زیان قابلتوجهی قرار گرفته بودند.
نمودار MVRV سرمایهگذاران جدید
میتوان رفتار مشابهی را در شاخص STH-SOPR نیز مشاهده کرد که نشان میدهد سرمایهگذاران همچنان اقدامی مشابه را انجام دادهاند. بهطور کلی میتوان گفت که سرمایهگذاران تصمیم گرفتهاند تا نزدیک به بالاترین نقاط سود ببرند و در نزدیکی پایینترین نقاط با زیانی منطقی کوینهای خود را بفروشند.
نمودار SOPR سرمایهگذاران جدید
کاهش اطمینان
اکنون که ارتباط معناداری میان تغییرات ناگهانی در سودآوری پیشبینیشده (محققنشده) و تغییر کوینهای خرجشده هولدرهای کوتاهمدت (سود محققشده) پیدا کردیم، روشی برای پیشبینی روند این رابطه معرفی میکنیم.
هدف ما این است که با بررسی اختلاف بین هزینههای دو گروه هولدرها و خرجکنندگان، جریان تغییر احساسات سرمایهگذاران جدید را ارزیابی کنیم.
🟥 احساسات منفی زمانی است که پایههزینه خرجکنندگان کمتر از هولدرها باشد.
🟩 احساسات مثبت زمانی است که پایههزینه خرجکنندگان بیشتر از هولدرها باشد.
از این زاویه، میتوانیم ببینیم که در زمان سقوط قیمت از ۲۹ به ۲۶هزار دلار، پایههزینه هولدرهای کوتاهمدت کمتر از پایههزینه هولدرها بوده است. این موضوع نشاندهنده درجهای از ترس و احساسات منفی کوتاهمدت است.
نمودار پایههزینه سرمایهگذارن جدید(نگهداشتن و خرجکردن)
برای مصورسازی بهتر، این شاخص را با قیمت نقدی نرمالسازی کردهایم:
جریان در اطمینان = (هولدرها پایههزینه – خرجکنندگان پایههزینه) / نقدی قیمت
بهطور قابلتوجهی، محدوده کلی این شاخص بین ۰.۲۵ و ۰.۲۵- قرار دارد و فقط در زمانهایی که بازار به بالاترین و پایینترین حد خود رسیده از این محدوده خارج شده است. گفتنیست از 🟧 محدوده انتقالی خنثی ۰.۰۵ تا ۰.۰۵- صرفنظر کردهایم.
اولین نکته کلیدی این است که فواصل احساسات منفی در زمان بهبود از بازار خرسی معمولاً میان ۱.۵ تا ۳.۵ ماه به طول میانجامد. همانطور که گفته شد، بازار اخیراً وارد اولین فاز احساسات منفی شده است.
تحلیلگران میتوانند از این ابزار برای نظارت بر تغییرات مثبت احساسات هولدرهای کوتاهمدت استفاده کنند. اگر روند شروع به صعود مجدد به سمت محدوده انتقالی خنثی و سپس محدوده مثبت (بزرگتر از ۰.۰۵-) کند، نشاندهنده آن است که جریان سرمایه شروع به بازگشت به بازار کرده است و هولدرها دوباره در موقعیت مطلوب قرار گرفتهاند.
نمودار اطمینان در جریان سرمایهگذاران جدید
خلاصه و جمعبندی
احساسات بازار بیتکوین با یک تغییر بزرگ مواجه شده است؛ به طوری که تقریبا تمام هولدرهای کوتاهمدت در ضرر هستند. این امر منجر به یک تغییر منفی در احساسات بازار شده است، که باعث شده افرادی که اکنون سرمایهگذاری میکنند، پایههزینه پایینتری نسبت به سایر سرمایهگذاران داشته باشند. این موضوع نشان میدهد ترسی در میان سرمایهگذاران حکمفرماست، که از زمان فروپاشی FTX بیسابقهست.
چندین شاخص آنچین نمایانگر آن هستند که در سال ۲۰۲۳ شاهد جریان مثبت اما با شیب کم سرمایه و ورود حداقلی سرمایهگذاران جدید بودهایم. از دلایل آن میتوان به عدم ثبات شرایط اقتصاد کلان، فشارهای قانونی و کمبود نقدینگی در تمام بازارهای مالی اشاره کرد.
منبع:
https://insights.glassnode.com/the-week-onchain-week-38-2023/